top of page

Gelecekte bizden beklenilen 10 iş becerisi(World Economic Forum 2025 skiils)

World Economic Forum (Dünya Ekonomik Forumu) İşgücü piyasalarının gelecekteki eğilimlerini analiz eder ve gelecek fırsatlar için işverenlere ve işçilere rehberlik edecek temel bilgiler sağlar. Dünya ekonomik forumu değişen dünyaya göre analizler yapar ve her 5 yılda bir, gelecekte insanlarda bulunması gereken yetkinlikleri paylaşır. Biz bu yazımızda Dünya Ekonomik Forumu’nun 2025 yetkinliklerini inceleyeceğiz.

Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) 2025 yılına kadar, Teknolojinin gelişmesi ile 85 milyon işin yok olabileceğini tahmin ediyor. Ancak insanlar, makineler ve algoritmalar arasındaki yeni işbölümüne daha fazla adapte olan daha fazla mesleğin (97 milyon tahmin ediliyor) ortaya çıkabileceği düşünülüyor.




Gelecekteki işgücü piyasasının 10 temel becerisi nelerdir?

  1. Analitik düşünme ve yenilikçilik

  2. Aktif öğrenme ve öğrenme stratejileri

  3. Karmaşık problem çözme

  4. Eleştirel düşünme ve analiz

  5. Yaratıcılık, özgünlük ve insiyatif

  6. Liderlik ve sosyal etki

  7. Teknoloji kullanımı, izlenmesi ve kontrolü

  8. Teknoloji tasarımı ve programlama

  9. Esneklik, stres toleransı ve esneklik

  10. Akıl yürütme, problem çözme ve fikir yürütme

Gelecek yıllardaki en önemli 10 beceriyi listeleyen bu rapor, şirketlerin ve çalışanların önümüzdeki beş yıl içinde karşılaşacakları zorlukları daha iyi anlamasında yardımcı oluyor. Bunun sonucunda iş dünyasında başarıyı hedefleyen kişiler bu listeyi baz alarak niteliklerini geliştirmeye çalışıyorlar.


Bu araştırma ayrıca katılımcılara iş ararken potansiyel işlerin hangi yönlerinin kendileri için ne kadar önemli olduğunu sordu. Sonuçlar aşağıdaki gibidir.





Yenilikçi düşünme, karmaşık problem çözme becerileri ve öğrencilerin ilgisini çeken aktif öğrenme teknikleri, günümüzde kritik becerilerdir. Raporun 2016 baskısında söylendiği gibi, bu ilk 3 beceri hala olmazsa olmazlar arasında ve 2025 yılına kadar da bu listede yer buluyor.

Raporda, eleştirel düşünme ve problem çözmenin, işverenlerin en çok ihtiyaç duyduğu beceriler listesinin başında geldiği ve bunu aktif öğrenme, dayanıklılık, stres toleransı ve esneklik gibi öz yönetim becerilerinin izlediği belirtildi.




Not: WEF raporunda kullanılan veriler, Ocak-Eylül 2020 arasındaki dokuz aylık bir dönemde toplanmıştır. Rapor, küresel şirketlerden 291 benzersiz yanıt içermektedir. Veriler toplu olarak dünya çapında 7,7 milyondan fazla çalışanı temsil ediyor. Konu hakkında daha fazla ayrıntı öğrenmek isterseniz raporu buradan okuyabilirsiniz.



-Bahadır Güvenlioğlu

2022 Mayıs



 
 
 

Comments


Bahadır Güvenlioğlu

bottom of page